Кехлибар - видове и цветове ⋆ Кехлибарено герданче

Кехлибар - видове и цветове

септември 4, 2019

Какво си представяте като чуете кехлибар?

Вероятно гердан с един много характерен цвят между жълто и оранжево, покрай който сме започнали да наричаме напр. бирата - кехлибарената течност ?

Въпреки че това са най-често срещаните цветове за кехлибар, всъщност има много други възможни нюанси, от червено до бяло и дори синьо.
Всъщност кехлибарът е вкаменена смола, която може да бъде в различни цветове според това какво е дървото, от което произхожда, и вида на примесите вътре.
Изследванията, направени върху изкопаемата смола, показват, че някои цветове се намират само в кехлибар от определени дървета.

Какво точно е кехлибарът?

Ето какво казва wikipedia по темата какво е кехлибар
Кехлиба̀р, или я̀нтар (от руски език), или а̀мбър / а̀мбер (от английски), е вкаменена смола от иглолистни дървета. Тази смола с течение на времето се е втвърдила и е образувала този древен органичен скъпоценен камък. Представлява аморфен полимер и не образува кристали. Цветът му е от жълт до червен, често с включения от растителни частици, насекоми и други, което увеличава цената му.

За по-нетрационните цветове на кехлибара:

Бял кехлибар

Един от редките цветове е белият - цветът се получава, когато смолата претърпява бързо изпаряване при интензивна топлина от слънцето, образувайки пяна от милиони мънички мехурчета

Зелен кехлибар

Естественият зелен цвят идва от хлорофила от растителни частици, които са попаднали в смолата преди втвърдяването ѝ.

Син кехлибар

Синият нюанс на кехлибар е най-рядката находка и се цени много високо. Само около 0,2% кехлибара е в този син нюанс. Синият цвят често е малка част от по-голям бял къс

Черен кехлибар

Черен кехлибар - този цвят кехлибар представлява приблизително 15% от всички скъпоценни камъни, които са открити естествено, но се спори дали черното трябва да е включено в класфикацията на кехлибара или не. По-тъмен нюанс може да се образува, когато смолата все още не е напълно вкаменена и се смеси с почва, отломки или други включвания. Ако държите черен кехлибар до всеки източник на светлина, ще забележите, че той всъщност е изцяло друг цвят, обикновено кафяв или тъмночервен.

И накрая една картинка с няколко нюанса на кехлибара 

Кехлибар - видове и цветове
Кехлибар - видове и цветове


Доставка в рамките на 1-2 работни дни

Oxygen Icon Box

100% естествен кехлибар

Oxygen Icon Box

Преглед и тест при доставка

chevron-down